250 Jarig Bestaan

Het weekend van zaterdag 4 en zondag 5 juni 2005, mocht onze Schutterij 250 kaarsje uitblazen. Het werd een heus feestweekend met hapjes en drankjes. Er werd zelf een boek over het 250 jarig bestaan van de Schutterij gemaakt. Ferdi Jans die geboren en getogen is, verdiepte zich in het verleden van de Schutterij. Het resultaat is een ge´llustreerd lees- en kijkboek met tal van foto's uit de glorierijke geschiedenis van de Schutterij.

Uit zijn speurwerk bleek dat de toenmalige Baron de Heusch de la Zangerheide in 1755 het initiatief nam om Schutterij Onze Lieve- Vrouw Presentatie boven het doopvont te houden. "Hij wilde hiermee niet alleen zijn eigen goed, maar ook dat van de kerk beschermen", vertelde de secretaris van de jarige club. "Ook moest de Schutterij de inwoners verdedigen in geval van nood".

De Schutterij stond ook ten dienste van de kerk. Zo luisterde de Schutterij processies en andere kerkelijke plechtigheden op. Maar de leden hielden ook elk jaar bijeenkomsten waarop de leden elkaar konden meten in het schieten.

De Schutterij beoefent de kunst van het karabijn schieten schieten op een metalen klepje met een diameter van drie centimeter. Dat metalen plakje (klepje), zit bevestigd aan een twintig meter hoge boom.

De schutters proberen dat klepje te raken met een geweer van bijna vier kilogram. "Op dit moment doen we mee aan de gewestelijke en provinciale competities, en tellen we nog een 16 tal leden", vertelt de secretaris van de Schutterij. "Ooit hadden we er dertig. Het aantal is gedaald toen de wet werd goedgekeurd dat jongeren onder de zestien jaar niet meer mochten mochten schieten. We vinden nog met moeite jongeren die lid willen van de groep".

     Enkele sfeerbeelden van het 250 Jarig Bestaan

>